CELE BUNE SĂ SE ADUNE!

Conf.univ.dr. Laurenţiu Dan LACRĂMĂ Preşedintele Senatului UniversitarConf.univ.dr. Laurenţiu Dan LACRĂMĂ
Preşedintele Senatului Universitar
Anul universitar trecut a fost pentru Tibiscus un an foarte dificil. Lucrurile s-au complicat pornind de la aplicarea controversatei legi a educaţiei naţionale, lege care schimbă în mod substanţial regulile de organizare şi administrare a universităţilor româneşti, fie ele de stat sau private. Modificările legislative au făcut obligatorie adoptarea unei noi carte a universităţii şi în consecinţă a devenit necesar un dialog constructiv cu fondatorii universităţii care trebuiau să îşi exprime în scris acordul cu prevederile acesteia. Această colaborare s-a dovedit, din păcate, deosebit de dificilă. Prin urmare, în pofida faptului că noua cartă a fost redactată şi trimisă la Ministerul Educaţiei în termenele fixate în calendarul prevăzut de lege, aprobarea acesteia s-a lovit de piedici multiple pornind de la birocraţia ministerială şi terminând cu un persistent lobby anti-Tibiscus.

În absenţa unei carte aprobate, alegerea noilor organe de conducere universitare s-a amânat în mod repetat. În consecinţă, la momentul terminării mandatului vechiului rector, senatul a fost pus în postura de a alege un ordonator de credit care să gestioneze interimatul până la momentul când procedurile de desemnare prin vot a unui nou rector deveneau posibile. Votul strâns de la acea alegere a creat, la rândul său, noi frustrări şi tensiuni interne care, abia acum în toamnă, au putut fi eliminate. La scurt timp, procedura de reacreditare a universităţii a fost şi ea stopată, deoarece ARACIS-ul a început să aibă dubii privind capacitatea noastră de a supravieţui. Pe lângă aceste necazuri administrative, a apărut şi blocajul în relaţia cu băncile, ceea ce condus la stoparea plăţii facturilor, a proiectelor de cercetare şi, cel mai dureros, la neplata salariilor pentru aproape două luni. Spaţiul limitat al acestui articol şi dorinţa de a nu răscoli rănile trecutului mă fac să nu intru mai mult în detaliile momentelor delicate sau nedorite.

Cred însă că este suficient să reamintesc aici că, la mijlocul verii, în opinia publică timişoreană a apărut convingerea că „Tibiscusul este terminat”. Drept rezultat imediat am avut o sesiune de admitere cu rezultate slabe la aproape toate facultăţile. Din fericire, o regulă a istoriei care spune că în situaţii excepţionale apar oameni de excepţie s-a respectat şi în cazul universităţii noastre. În fruntea unui grup foarte restrâns de colegi care au refuzat înfrângerea, doamna conf. univ.dr. Corina Muşuroi a reuşit, în doar câteva luni, să salveze Tibiscus-ul şi să înceapă construcţia unui drum spre un viitor ce promite a fi mai bun. Preluând din mers conducerea instituţiei, doamna rector a avut puterea morală de a rezista presiunilor şi perseverenţa de a depăşi, rând pe rând, toate obstacolele.

La ora actuală, universitatea are o cartă şi o conducere aleasă, ambele validate de Ministerul Educaţiei, are o structură funcţională stabilă şi sustenabilă şi este din nou acceptată pentru a intra în procedura de reacreditare pentru anul universitar curent. Mai mult decât atât, fondatorii universităţii şi-au ales o nouă conducere şi au devenit un sprijin real pentru asigurarea unei evoluţii pozitive a acesteia. Prin urmare, aşa cum s-a văzut la ceremonia de deschidere a anului universitar 2012-2013, familia Tibiscus este din nou împreună, studenţi, profesori, administraţie şi nu în ultimul rând fondatori. Pornim la drum cu o echipă dinamică şi dedicată, cu obiective convergente, care mizează pe transparenţa decizională şi pe învăţământul centrat pe student, o echipă atentă la dinamica pieţei şi hotărâtă să asigure excelenţa academică în cadrul Universităţii „Tibiscus”. Cele bune chiar încep să se adune!

Contact

Universitatea "Tibiscus" din Timişoara
300559 Timişoara, str. Lascăr Catargiu nr. 6

  • Telefon: 0256.220.689
  • Fax: 0256.220.690
Ne puteți găsi pe rețelele de socializare. Luați legătura cu noi.
Sunteți aici: Acasă Universitatea Cuvânt Înainte CELE BUNE SĂ SE ADUNE!